fbpx

Hyvinvointi ei odota eläkeikää

kuvituskuva
Oletko sinäkin asettanut työelämässä suoriutumisen, läheisistä huolehtimisen ja erilaisten odotusten täyttämisen oman jaksamisesi ja kehosi hyvinvoinnin edelle?

Oletko sinäkin asettanut työelämässä suoriutumisen, läheisistä huolehtimisen ja erilaisten odotusten täyttämisen oman jaksamisesi ja kehosi hyvinvoinnin edelle? Odotatko aina vain pidemmälle tulevaisuuteen siirtyvää parempaa hetkeä hoitaa omaa oloa ja kehoa kuntoon?

Käsittelemme vuosittain satoja hakemuksia hyvinvointikursseillemme. Tämän myötä meille on kehittynyt hyvä kuva siitä, mikä suomalaisten työikäisten hyvinvoinnissa on pielessä.

Suurin osa hyvinvointikursseillemme hakeutuvista ovat keski-ikäisiä, tavallisia ihmisiä. He ovat koko työuransa antaneet panoksensa työnantajille, joustaneet työajoissa ja pyrkineet suoriutumaan kaikista tehtävistään tunnollisesti. He ovat pikkuhiljaa uupuneet kuormittavan työtaakan tai rikkonaisen työelämän alla. Lisäksi he ovat vanhempia, jotka ovat huolehtineet lastensa terveydestä ja tarpeista vuosien ajan. He ovat puolisoja ja lapsia, jotka palvelevat ja hoivaavat läheisiään pyyteettömästi. He kamppailevat vuodesta toiseen sen kanssa, että kaikki aika ja energia menee arjessa selviytymiseen, jolloin omasta terveydestä ja kunnosta huolehtiminen tai muutosten tekeminen omiin tapoihin tuntuu ylivoimaiselta. He kokevat, että jotain pitäisi kuitenki nyt tehdä, ennen kuin on liian myöhäistä.

Liian monet työikäiset odottavat aivan liian pitkään, ennen kuin havahtuvat oman kehonsa ja mielensä tarpeisiin. Itsestä huolehtimista lykätään siihen asti, että lapset lentävät pesästä ja puolison ongelmat ratkeavat. Omaa itseä laiminlyödään, kunnes lemmikin vatsavaivat helpottavat ja ikääntyvien vanhempien asiat on hoidettu. Liian monet ovat ajautuneet asettamaan kaiken muun oman hyvinvointinsa ja jaksamisensa edelle, pysähtymättä ajattelemaan asiaa itsekään ennen kuin seinä tulee vastaan.

Valitettavasti terveytemme ja hyvinvointimme ei kuitenkaan odota eläkeikää. Kehomme ei kiitä meitä vuosista, jotka käytimme kaikista muista paitsi itsestämme huolehtimiseen. Jaksamisemme ei anna meille tunnustusta yhteiskunnan odotusten täyttämisestä eikä mielemme palkitse meitä itsellemme arvottomien velvollisuuksien suorittamisesta. Työt harvoin loppuvat tekemällä tai läheisten ihmisten haasteet murehtimalla. Sen sijaan oma jaksaminen ja vointi ovat aina ehtyviä luonnonvaroja, mikäli niiden riittävyydestä ei itse pidä ajoissa ja ennakoivasti huolta.

Koska siis olisi hyvä hetki omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtimiselle? Se ei ole sitten kun kaikki maailman työt on tehty, lapset lähteneet omilleen ja eläkeläiskortti kolahtaa postiluukusta. Paras aika asettaa oma jaksamisesi etusijalle on nyt. Paras aika tehdä pieniä tekoja itseäsi varten on joka päivä, kun töissä on kiire, ulkona sataa ja lapsia pitää kuljettaa harrastuksiin. Eilen, tänään ja huomenna. Onneksi tämäkin mahdottomalta kuulostava asia on opeteltavissa oleva taito.

Ajattelemme helposti, että on itsekästä asettaa oma jaksaminen ja hyvinvointi etusijalle. Mutta jos emme pidä huolta itsestämme, kuinka hyvin voimme lopulta huolehtia mistään muustakaan?

Toivoisimme, että työikäiset rohkaistuisivat huolehtimaan itsestään jo kauan ennen eläkeikää. Eikä se suinkaan tarkoita työn ja läheisten hylkäämistä, mutta vaatii avointa itselle tärkeiden asioiden uudelleen arviointia. Kursseillamme jokainen voi löytää ja oppia toimivat keinot omasta mielestä ja kehosta huolehtimiseen myös kiireiden ja koko ajan muuttuvan arkielämän keskellä.

Olisiko viimein sinun aikasi voida hyvin?