fbpx

Vahvistusta elämänmuutoksiin – Saken tarina

artikkelikuva
Kuusikymppinen Sakke osallistui aikuisten hyvinvointikurssille vahvistaakseen jo aloittamaansa elämäntapamuutosta

”Tärkeintä on oma halu muuttaa asioita, kukaan muu ei voi sitä sinun puolestasi tehdä”, sanoo Sakke, 62.

Hän havahtui omaan muutostarpeeseensa jo muutama vuosi sitten, kun erilaiset tuki- ja liikuntaelinvaivat hankaloittivat miehen liikkumista ja pakottivat sairauslomalle merenkulkualan töistä. Syömistottumukset olivat huonot ja psyykkinen kuormitus kovaa. Tyytymättömyys omaan elämään ja terveydentilaan sai Saken etsimään apua ja tavoittelemaan muutosta tilanteeseensa. Hän hakeutui lonkkien ja polven leikkauksiin, kuntoutti itseään liikkumista lisäämällä ja teki muutoksia ruokavalioonsa. Hän sai tukea työkyvyn palauttamiseen myös Kelan kuntoutuskurssilta.

PHT:n aikuisten hyvinvointikurssille Sakke päätti hakea viime vuonna, koska huomasi vielä kaipaavansa vahvistusta hyvin alkaneeseen elämänmuutosmatkaansa. Hän osallistui kurssille Kylpylähotelli Kunnonpaikassa, jonka ohjaajia hän kehuu erittäin ammattitaitoisiksi. ”Kurssilla pääsi rauhoittumaan ja irtaantumaan arjesta. Lähijaksoilla pystyi ajattelemaan vain itseään ja elämäntilannettaan, koska ei tarvinnut huolehtia arkisista velvollisuuksista”, Sakke muistelee.

Saken mielestä tärkeimpiä asioita kurssilla oli psykologinen ohjaus sekä ryhmän tarjoama vertaistuki. ”Psyykkisen puolen ohjauksessa tulee tietoiseksi sellaisista tekosyistä, joita itselle kertoo ja jotka estävät omaa muutosta. Myös keskustelut muiden kanssa auttoivat huomaamaan, minkälaisia ajattelutapoja itsellä on. Sitten niitä pystyy muuttamaan”, Sakke sanoo.

Kurssin myötä Sakke kokee omien elämänarvojensa kirkastuneen. Kokemus myös vahvisti tunnetta, että hän on menossa jo ennen kurssia aloittamiensa muutosten kanssa oikeaan suuntaan. Vaikka isoja asioita on kurssin myötä tapahtunutkin, niin arjen tasolla se tarkoittaa hänelle pieniä tekoja, joka päivä.

”Muistutan itseäni päivittäin, että vievätkö arkiset pienet valintani kohti sitä hyvää elämää, jota haluan elää”, Sakke kertoo.

Pitkän prosessin onnistumisesta kertoo myös se, että Sakke päätti toteuttaa oman pitkäaikaisen haaveensa, joka vielä muutama vuosi aiemmin tuntui fyysisten vaivojen takia mahdottomalta; hän kiipesi Kilimanjarolle. Myös uusia suunnitelmia hänellä jo on, kenties opiskelujen merkeissä. Sakke kannustaa kaikkia etsimään ratkaisuja omaan tilanteeseensa, sillä erilaista tukea on onneksi paljon tarjolla. Erityisesti miehiä hän rohkaisee myöntämään oma tuen tarve.

”Suosittelen ehdottomasti PHT:n kurssia sellaisille henkilöille, joilla on toive tehdä muutoksia elämässään. Avun pyytäminen ei ole heikkoutta, kaikki tarvitsevat joskus tukea. Muutokset täytyy kuitenkin jokaisen tehdä itse. Itsekin toteutin muutoksen pikkuhiljaa, välillä muiden tukeen ja apuun turvautuen. Miten se sanonta menikään: ”Elefanttikin syödään pieni pala kerrallaan”.

Saken tarina
Kurssin jälkeen Sakke toteutti pitkäaikaisen unelmansa ja kiipesi Kilimanjarolle