fbpx

Irti oravanpyörästä ja suorittamisesta – Emmin tarina

laituri ja järvimaisema
Hyvinvointikurssi auttoi työelämän ja arjen uuvuttaman Emmin uusille urille.

“Tuntui, että elämä on jatkuvaa oravanpyörässä juoksemista ja oma hyvinvointi oli ollut pitkään ihan viimeisellä sijalla. Työ oli vuosien ajan vienyt kaikki mehut eikä vapaa-ajalle tuntunut jäävän mitään.”

Näin tilannettaan kuvailee sairaanhoitaja Emmi Hiljanen (43), joka oli PHT:n hyvinvointikurssin alkaessa juuri jäänyt sairaslomalle työuupumuksen vuoksi. Emmillä oli alla yli 20 vuoden työura hoitoalalla; kotihoidossa, terveysasemalla ja päivystyksessä. Pitkä ura julkisessa terveydenhuollossa, vuorotyö sekä jatkuvat työpaineet ja aliresursointi olivat väsyttäneet Emmin.

Syitä uupumukselle löytyikin lopulta useita. Työssä kuormitusta olivat lisänneet muun muassa koronapotilaiden hoito sekä tarvittavan esihenkilötuen ja koulutuksen puute. Työpaikan vaihdoskaan ei tuonut helpotusta, sillä olot uudessa työssä osoittautuivat kaaosmaisiksi. Lisäksi kotona tuntui kytevän jonkinlainen kriisi, kun perheen kuopus oli muuttamassa pois kotoa ja Emmi oli jäämässä elämään uudenlaista arkea puolison kanssa kaksin. Elämä tuntui oravanpyörältä, niin töissä kuin kotona. Haasteita tuntui olevan iso kasa, kun Emmi näki mainoksen PHT:n kurssista.

“Olin elänyt yli 20 vuotta antaen lähes kaiken itsestäni hoitotyölle sekä lapsilleni, joten uudenlainen arki tuntui suorastaan pelottavalta. Kun näin kurssimainoksen, ajattelin heti, että tämä on kuin minulle tarkoitettu.”, Emmi kuvailee.

Emmi aloitti kurssin Lohja Spa & Resortissa marraskuussa 2022 yhdessä motivoituneen ryhmän kanssa. Emmi koki kurssin sisällön monipuoliseksi ja sopivan väljäksi, sillä omaakin aikaa jäi ohjatun toiminnan lisäksi riittävästi.

“Kurssilla kirkastettiin omia elämänarvoja, opeteltiin psykologista joustavuutta ja läsnä olemista sekä pohdittiin omien terveellisten elämäntapojen takana olevia uskomuksia ja esteitä. Lisäksi saimme kuulla monia mielenkiintoisia luentoja ja kokeilla monipuolisesti ohjattua liikuntaa niin vedessä, luonnossa kuin liikuntasalissa.”, Emmi kertoo.

Kohti uutta työtä ja arkea

Emmille syntyi kurssin aikana lukuisia merkittäviä oivalluksia. Erityisen tärkeäksi hän koki omien elämänarvojen kirkastamisen sekä pohdinnat siitä, mitä elämältä haluaa. Avartavaa oli myös tutkia sellaisia uskomuksia ja esteitä, jotka ohjaavat omaa toimintaa. Kurssi auttoi Emmiä myös oppimaan ihan vain olemaan, sietämään tylsyyttäkin, ja ennen kaikkea lopettamaan elämän suorittaminen.

“Kurssi antoi minulle todella paljon! Uskalsin irrottaa oravanpyörästä ja lähteä kokeilemaan siipiäni uudessa tiiminvetäjän roolissa yksityisessä hoivakodissa. Uskoin itseeni, omaan osaamiseeni ja lähdin tekemään matkaa kohti tavoitteita. Viimeisellä jaksolla olin jo uudessa tehtävässäni, työelämään palanneena.”, Emmi kertoo kurssin vaikutuksista elämäänsä.

Siviilielämässäkin Emmi on opetellut tekemään enemmän asioita, jotka tuottavat hyvää oloa ja lopettanut asioiden tekemisen jonkinlaisesta velvoitteesta. Lisäksi Emmi kertoo saaneensa kurssilta uusia ihmisiä elämäänsä ja lisää eväitä hyväksyä erilaisuutta

“Suosittelen kurssia erityisesti niille, jotka tunnistavat elävänsä hektistä oravanpyöräarkea, jossa työ tuntuu vievän kaiken jaksamisen eikä arjelle jää mitään. Uskon myös, että esim. pikkulapsiarkea elävät saisivat kurssista paljon apua – vähintäänkin omaa aikaa ja mukavan minämatkan.”, Emmi päättää.

Työkirja aikuisten hyvinvointikurssille
Työskentelyn apuna käytettiin tehtäväkirjaa